
Birthparents Most Common 
Legal Questions

Written By: Kevin P. Harrigan, Esq. 

A birthparent’s choice to place a child for adoption 
may be the most difficult decision of his or her life. 
There are emotional, soul-searching questions that 
can test the strongest resolve and challenge lifelong 
beliefs. 

Knowing the answers to some of the most funda-
mental questions can bring some relief to birthpar-
ents who are considering adoption as an option. I 
have spent thousands of hours talking with birthpar-
ents about the process, and implications of adoption. 
Looking back, I realize that there are three questions 
that seem to arise with every birthparent. These 
same questions also appear to cause them the most 
emotional distress.

Question: Do I have to go to court?

No, not necessarily. For birthparents who are con-
sidering adoption as an alternative to parenting, the 
legal process begins with the voluntary termination 
of parental rights, and many times, this is done with-
out the birthparents going to court. 

In New York State, adoption may be private (with 
custody of the child transferred directly from the 
birthparents to the adoptive parents) or through 
an authorized adoption agency (with the custody 
and guardianship of the child transferred from the 
birthparent to the agency and then from the agency 
to the adoptive parents). In both types of adoption, 
the child is placed into the adoptive family’s home 
shortly after the birth parents’ consent.

In either case, birthparents are not permitted to sign 
documents that terminate their parental rights until 
after the child has been born. Following the birth, 
however, the birthparents may choose to sign either 
a Judicial Consent or Surrender document (in the 
court) or an Extra-Judicial Consent or Surrender 
document (outside of court).
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The vast majority of consents or surrenders are 
executed outside the courtroom, in most cases be-
fore the birthmother leaves the hospital, or shortly 
thereafter. These consents and surrenders are signed 
in the presence of the birthparent’s attorney and, in 
an agency adoption, with the addition of the adop-
tion agency caseworker. 

If the surrender is signed outside of court in an 
agency case, the birthparent may file a revocation 
within 30 days that will revoke their surrender of 
the child and return the child to their custody.  If the 
child is in foster care at the time that the surrender 
is executed, the birthparent has 45 days to file a 
revocation. In a private adoption, the Extra-Judicial 
Consent may always be revoked within 45 days.

When the  birthparent chooses to execute a Judicial 
Consent or Judicial Surrender in the Family Court 
or Surrogate Court in New York State, the same 30-
day revocation period applies unless the child to be 
adopted is in foster care, in which case there is no 
revocation period, and birthparents’ parental rights 
are immediately and irrevocably terminated.

Whether these documents are signed in court or 
out of court, the consents or surrenders must be 
explained to the birthparents in their principal lan-
guage (e.g. English, Spanish, etc), and the birth-
parents must be allowed to ask any questions they 
might have. Finally the birthparents must be given 
a copy of the consent or surrender that they have 
signed.

Question:  Do I need to involve the birth 
father?

Ideally, the goal of every adoption is to have both 
the birthmother and the birthfather be part of the 
adoption plan with the adoptive parents and the 
adoption agency.

In reality, the birth father is often not an active 
participant in adoption planning. Sections 111 and 
111-a  of the Domestic Relations Law establish 
which birth fathers must consent to an adoption as 
well as those who must receive notice of the adop-
tion proceeding. For example, a birthfather who is 

currently married to the birthmother must always 
consent to the adoption. In general, the Courts look 
to the six-month period immediately preceding the 
placement of the child for adoption and ask if the 
unwed birthfather has sufficiently shown his inten-
tion to accept parental responsibility. 

Section 111-a of the Domestic Relations Law sets 
out a “laundry list” of birth fathers who must receive 
notice of the adoption proceeding.
 Among these are birthfathers who are named on 
the birth certificate by the birthmother or whom the 
birthmother has named in a written sworn statement; 
birthfathers who have initiated paternity proceedings 
or filed with the putative father registry;  birthfathers 
who have connected themselves to the child dur-
ing pregnancy by supporting the birth mother both 
financially and emotionally; or birthfathers who have 
paid hospital, medical, or nursing  expenses for the 
birthmother while holding themselves out to be the 
child’s father. 

For many years in New York State, the birthmother 
was considered responsible for telling the birthfather 
about the pregnancy.  More recently, the New York 
Court of Appeals has rejected the contention that an 
unwed mother is under any obligation to advise the 
unwed father of her pregnancy. At the same time, the 
birthmother cannot lie or deceive the birthfather if he 
asks her about this pregnancy.
 
A birthfather’s acknowledgement of paternity does 
not automatically entitle him to notice or consent 
status in the adoption proceeding. The birthfather 
can no longer stand back and not participate. In or-
der to be recognized as a consent or notice father, he 
must take responsibility by acknowledging his role 
in the pregnancy and connect himself to the unborn 
child in some way, for example by financially sup-
porting the mother or being involved in medical 
care. 

Under Section 111-a of the Domestic Relations Law, 
a birthfather who meets these criteria is entitled to 
receive notice when an adoptive proceeding is initi-
ated. He is then given an opportunity, if desired, to 
appear before the court to challenge the adoption 
plan and assert  his rights as a parent. He can claim 
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the child and present an alternative plan in which 
he is the chief caretaker of the child. At this point, 
the birthfather must demonstrate to the court that he 
is personally capable of parenting and supporting 
the child.

In some situations, a man is automatically con-
sidered to have parental rights – and must consent 
to the adoption plan – in order for the adoption to 
proceed. This would include anyone who is married 
to the birth mother.  Even if he is not the biologi-
cal father, this man is considered the legal father 
and therefore must consent to the adoption or deny 
paternity. 

Birthfathers who have lived with the birthmother 
and child for at least six months after the child is 
born can also be considered consent fathers.

Whenever appropriate, the adoption attorney or 
agency working with the birth mother should en-
courage the birthmother to include the birthfather in 
the planning and execution of the consent or surren-
der process. Usually a simple review of the birthfa-
ther’s history with an agency caseworker or expe-
rienced adoption attorney can help the birthmother 
determine if the birthfather should play a role. 

Question: Am I permitted to have contact 
with my child after the adoption is finalized?

Often the most important part of the adoption plan 
is the Post Adoption Contact Agreement (PACA) 
because it embodies the special spirit of love and 
cooperation between the adoptive parents and birth-
parents.

The PACA is a relatively new development in 
the overall adoption plan.  Typically a PACA will 
include arrangements for the adoptive parents to 
update the birthparents on the child’s progress and 
development by sending them periodic letters and 
pictures.

A PACA may also provide for scheduled visits be-
tween the birthparent(s), the adoptive parents, and 
the child. The frequency of these contacts depends 
completely on the wishes and consensus of the in-
volved parties. Often the number of contacts agreed 
upon in the PACA is considered only a baseline and 
may be increased over the years, as the relationship 

develops. 

The PACA may include not only the birthparents 
but also their extended families, such as the child’s 
grandparents, siblings, and the birthparents’ close 
friends. Family Connections, Inc. provides relaxing 
and supportive meetings for adoptive parents, birth-
parents, and their families. 

Typically, as children grow older, the PACA ar-
rangements may change with the consent of the par-
ties. These agreements can continue until the child 
reaches the age of 18. At this point, adopted children 
are adults and are free to make their own contact ar-
rangement with birthparents.

Unfortunately, in New York State, PACAs are 
enforceable in agency adoptions but not in private 
adoptions.  In an agency adoption, the birthparents 
have legal recourse if the PACA terms are not met. 
These agreements are legally binding and become 
enforceable when the courts make them part of 
the surrender, either at the time of the Surrender 
Approval Hearing or at the Adoption Finalization 
proceeding.
If contact-related problems arise between the birth-
parents and adoptive families, the adoption agency 
may first seek to intervene and to act as a mediator.  
But ultimately, these agreements are enforceable by 
the Family Court or Surrogate Court in New York 
State. It should be noted that a breach of the Post 
Adoption Contact Agreement will not invalidate the 
adoption. With private adoptions, continuing contact 
between the child and the birthparents depends on 
the goodwill, sincerity, and cooperation of the parties. 
Even under the best of circumstances, the adoption 
process can be emotional and complex. In the end, 
there is no substitute for having good information. 
Take every opportunity to meet with your adoption 
agency and your adoption attorney.

Written by - Kevin Harrigan is an attorney in the Central 
New York area whose practice specializes in the field of adop-
tion and adoption related issues.  He has devoted over twenty 
years to guiding prospective adoptive parents as they embark 
on the start of the lifelong journey of parenthood, as well as 
the compassionate representation of birth parents in their 
commitment to making an adoption plan for their child.


