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Q: as a large group employer, is it my 

responsibility to inform my employees who do 

not qualify or decline our affordable coverage 

about the market place or the open enrollment 

periods etc????

Q: And is it really the role of the employer to 

tell your employees whether or not they qualify 

for a subsidy??

A: Employers must provide the "Notice of Exchange" to all new hires. Beyond 

that employers have no specific regulatory obligation to make employees 

aware of the specific impact of employer-sponsored coverage, but there is 

certainly an employee relations aspect to consider.  Individuals that incorrectly 

continue to receive subsidies will likely have to pay back all or a portion of the 

subsidy when information is reconciled on personal tax returns.

Also know that when employer reporting is first done in early 2016, employees 

will receive statements indicating whether their coverage options make them 

eligible/ineligible for subsidies through the public Marketplace (Exchange).

Q: can a current COBRA member change to 

ACA plan at open enrollment - even if COBRA 

is not exhausted? 

A: Yes, during the Marketplace (Exchange) open enrollment period (i.e. Nov 15 - 

Feb 15), a COBRA participant may voluntarily terminate COBRA coverage and 

enroll for coverage through the Marketplace (Exchange).

Q: can you review tax period that determines 

employee eligibility for subsidy?  It is based on 

earnings after marketplace coverage is to be 

effective or based on income in the prior tax 

year?

A: An individual's eligibility for a subsidy (tax credit) toward the premium for 

coverage through a public Marketplace (Exchange) is determined based on 

current income (i.e. while the coverage is effective), but is reconciled by the IRS 

and the Marketplace on a retrospective basis using the individual's personal tax 

return.  For example, during 2014, an individual enrolled for coverage through a 

public Marketplace is eligible for a subsidy so long as the individual has no other 

disqualifying coverage and household income is between 100-400% of federal 

poverty level (FPL).  Eligibility will be based upon an estimate of monthly 

income.  Once individual's personal tax return is filed for 2014 (early in 2015), 

the actual subsidy available to the individual for 2014 will be calculated and a 

reconciliation will occur (i.e. additional tax credit if subsidy was underestimated 

and a possible payback if overestimated).  This is why it is important for 

individuals receiving a subsidy to keep the Marketplace updated with any 

income changes during the year; to avoid any unexpected overages/underages 

in the subsidy amount provided.
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Q: Do you expect section 125 rules to be 

changed to accommodate marketplace 

eligibility for individuals who are eligible for 

subsidy where coverage is unaffordable)

A: Guidance on this was released shortly after our webinar was presented.  The 

Section 125 guidance allows for two new permitted election changes 

(prospective revocations). For those employers who choose to adopt such 

changes, the new rules provide more flexibility for individuals in either of two 

scenarios: (i) those changing from employer-sponsored group health coverage 

to other minimum essential coverage (MEC) options due to a reduction in 

hours; or (ii) those changing from employer-sponsored group health coverage 

to a qualified health plan (QHP) during a special enrollment period or annual 

open enrollment period through a public Marketplace (Exchange).

Q: Do you need a qualifying event to move 

from COBRA to Marketplace during Open 

Enrollment?

A: No - during open enrollment, any eligible individual may enroll for coverage 

through a public Marketplace (Exchange).  Outside of open enrollment, on the 

other hand, COBRA would need to be exhausted or another special event 

allowing for a special enrollment period would need to occur.

Q: If a member elects & starts COBRA in 

October, 2014, is she eligible to enroll in the 

Marketplace under Open Enrollment on 

11/15?

A: Yes - during open enrollment, any eligible individual may enroll for coverage 

through a public Marketplace (Exchange).  However, the earliest the coverage 

would be available is Jan 1, 2015.

Q: When should/did the requirement to send 

initial exchange notices begin?

Q: Does the notice of exchange have to be 

distributed annually or just to new employees?

A: ALL employees were to be provided with the Notice of Exchange by Oct 1, 

2013.  However, going forward, the notice is only required for new hires (within 

14 days of hire).

Q: Have the rates been updated for 2015? A: Availability of Marketplace (Exchange) rates for 2015 will vary from state to 

state…it would be best to check with your local Marketplace to check on rate 

availability.

Q: Can the employee drop dependent 

coverage and buy dependent coverage 

through the marketplace?

A: During open enrollment for the Marketplace (Nov 15 - Feb 15), the answer is 

generally yes.  Outside of open enrollment, it would be necessary for their to be 

a special event allowing for a special enrollment period.  In addition, if the 

change is desired mid-plan year, the premium contributions, if taken on a pre-

tax basis through a Section 125 (Cafeteria) plan, may only be revoked if the plan 

allows such mid-year election change.
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Q: How does the market place plan affect 

anyone who has COBRA?
A: When a qualifying event occurs and there is a loss of coverage triggering a 

right to COBRA, the individual has the option at that point in time of choosing 

COBRA or individual health insurance coverage through a public Marketplace 

(Exchange).  If the individual enrolls for COBRA coverage, the individual is then 

ineligible for coverage through a public Marketplace until the COBRA coverage 

is exhausted, until the next Marketplace open enrollment period, or until a 

special event occurs allowing for a special enrollment period.

Q: If an employee is currently covered on our 

company plan and our plan meets minimum 

requirements, can they drop our coverage to 

enroll in the exchange?

A: Generally any eligible individual may enroll for coverage through a public 

Marketplace (Exchange), regardless of whether they have other coverage or 

not.  However, if the individual has other coverage available, the individual may 

not qualify for a subsidy.

If the employer-sponsored group health coverage provides minimum value and 

is affordable, the individual may enroll for coverage through a public 

Marketplace, but will not qualify for a subsidy.

If the employer-sponsored group health coverage provides minimum essential 

coverage, but does not meet minimum value standards or is not "affordable", 

then the individual may enroll for coverage through a public Marketplace and 

may also qualify for a subsidy so long as the individual does not actually enroll 

in the employer-sponsored coverage.

Q: I am new to a company and not sure if they 

have been giving notices to new employees, 

how far back can I go to send out notices?

A: At a minimum you should provide the Notice of Exchange to all current 

employees as soon as possible and then thereafter provide it to new hires going 

forward. 

Q: If you have coverage available through a 

prior employer's retirement plan, that is not 

considered affordable, would the prior 

employer be penalized if the retiree enrolled in 

the exchange and got a subsidy?

A: No - under Section 4980H (the employer shared responsibility rules), 

applicable large employers are only responsible for offering coverage to full-

time EMPLOYEES.  As retirees are generally no longer employees, the employer 

will not face any penalties for coverage provided or not provided to the 

retirees.

Q: If an employer covers full and part-time 

employees down to 20 hours per week, do the 

part-time employees (less than 30 hours per 

week) expose employers to a penalty if their 

insurance is not affordable and the employee 

gets a subsidy through the exchange?

A: No - under Section 4980H (the employer shared responsibility rules), 

applicable large employers will only be penalized for a failure to offer 

“affordable” coverage to those that are full-time employees (averaging 30 or 

more hours of service per week).  If the employer chooses to be more generous 

and offer coverage to part-time employees as well, such coverage does not 

have to be “affordable”.  In fact, making it affordable may not be a benefit to 

lower income part-time employees as it would disqualify them from possible 

subsidies for individual coverage through a public Marketplace (Exchange).
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Q: In regard to the QE of becoming eligible/ 

ineligible for premium tax credits - if the 

employee loses eligibility for a subsidy 

midyear, will that be a QE under the ER's 

Section 125 plan to join the employer plan mid-

year?  And vice versa for dropping ER 

coverage?

A: The recently released IRS guidance in regards to new Section 125 permitted 

election changes, if adopted by the employer, allow for an individual to drop 

employer-sponsored group health coverage to enroll in coverage through a 

public Marketplace (Exchange) during a special enrollment period.  Becoming 

newly eligible for a subsidy is a special event allowing for such special 

enrollment period.

On the other hand, losing eligibility for a subsidy is not considered a HIPAA 

special enrollment event, thus a plan would not be required to allow an 

individual to enroll in the employer-sponsored group health plan mid-year.

Q: Is it necessary for part time employees to 

work 30 hours to be eligible for small group 

coverage or can they work 20 hours?

A: Small employers, less than 50 full-time equivalents (FTEs), are not required 

to offer coverage to any particular category of employees.  Therefore, 

employees of small employers are eligible or not in accordance with the 

eligibility rules defined in the employer's plan. 

Q: Many employers have experienced 

significant increases in their health insurance 

premiums during this plan year. Are there any 

issues with an employer making the business 

decision to terminate their group health plan, 

so that their employees might be eligible for 

subsidies?

A: For a small employer, less than 50 full-time equivalents (FTEs), that is not an 

issue, other than perhaps in regards to employee relations and/or competitive 

hiring practices.  However, for applicable large employers (50 or more FTEs), 

the employer will pay a shared responsibility payment (i.e. penalty) if coverage 

isn't offered to substantially all full-time employees and their dependent 

children as required under Section 4980H - the employer shared responsibility 

rules.

Q: What if most of my employees choose not 

to participate in the plan because our cheapest 

option is $280 a month, employee portion 

only...we offer to pay $200...

A: If the employer is large enough to be subject to the employer shared 

responsibility rules under Section 4980H - 50 or more full-time equivalents 

(FTEs) - the employer will not be off the hook simply because there is not 

enough participation to secure a plan.  Rather, the employer will have to 

provide coverage attractive enough to get the participation required to be able 

to offer a plan; otherwise potential 4980H shared responsibility payments (i.e. 

penalties) could apply.

Q: what if we have a section 125 plan the  

employee elects to have their health premiums 

deducted post tax?  can they then join on the 

open market when eligible?

A: Technically this strategy will work.  But now that the IRS has released 

guidance allowing Section 125 mid-year election changes on account of 

availability of coverage through a public Marketplace (Exchange) during an 

open enrollment period or special enrollment period, the strategy is not 

necessary unless the employer chooses not to adopt the newly allowed 

election changes.



Q&A from Assurex Global Webinar

"Public Marketplace (Exchange) Second 

Enrollment Period"

September 18, 2014

Question Answer

Q: When talking about number of employees, 

are these the number of employees that want 

to enroll in health insurance, or the total 

number of people employed by the company?

A: For purposes of Section 4980H (the employer shared responsibility rules), 

the number of full-time equivalents (FTEs) - counting full-time and part-time 

employees - determines whether or not an employer is required to comply with 

the rules.  Employers with 50 or more FTEs must comply.  In regards to who 

must be offered coverage, only full-time employees (averaging 30 or more 

hours of service per week) are considered.  An employer that is required to 

comply with the rules must offer coverage to substantially all full-time 

employees to avoid potential penalties.

Q: The model notice goes to ALL employees 

or only those employees who are hired as full 

time or what you believe to be FTE?

A: The Notice of Exchange is required for ALL EMPLOYEES, not just those 

considered to be full-time or eligible for coverage.

Q: Will Benefit Comply be offering a model of 

a Marketplace notice with updated 2014/2015 

dates? 

A: The DOL model Notice of Exchange currently available via the website is 

good through January 2017 - 

http://www.dol.gov/ebsa/healthreform/regulations/coverageoptionsnotice.ht

ml

Q: you mentioned a voluntary loss of coverage 

is not a qualifying event. does this include 

voluntary termination of employment from an 

employer who provided minimum essential 

coverage?

A: A voluntary termination of coverage is not considered a special event 

allowing for a special enrollment period through a public Marketplace 

(Exchange).  A voluntary termination of employment accompanied by a loss of 

coverage, however, would allow for a special enrollment period through a 

public Marketplace.

Q: You mentioned early on that as long as the 

coverage was considered affordable for the 

employee only coverage neither the employee 

or any of their family members would be 

eligible for subsidies.    Our plans are very 

unaffordable outside of employee only 

coverage.   Is there anything that is being 

talked about or considered for these family 

members who kind of slipped through the 

cracks when it was decided to look at 

employee only coverage when considering 

affordability.   I would like to help our 

employees.

A: At this time, we are unaware of anything. Congress would need to pass a 

technical correction to fix this issue. With the current makeup of Congress it is 

extremely unlikely that any fix for the ACA would pass in the House of 

Representatives. 

It is true that so long as the employee contribution for single (employee-only) 

coverage is affordable, the coverage is considered affordable for the whole 

family and therefore the whole family is ineligible for coverage.  Unless future 

regulation/guidance is provided addressing this, the only option is to carve out 

eligibility for the dependents; however, that can have some negative 

consequences as well (i.e. for dependents that may not have coverage available 

elsewhere and do not qualify for subsidies due to household income).

This communication is distributed for informational purposes and on the understanding that the author has not been engaged by 

the recipient to render legal or accounting advice or services. While every effort has been taken in compiling this information to 

ensure that its contents are accurate, the author cannot accept liability for the consequences of any reliance placed upon it. 

Readers should always seek legal counsel or professional advice before entering into any commitments.
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IRS Circular 230 Disclaimer: Any U.S. federal tax information provided in this document is not intended or written to be used, and 

it cannot be used (i) for the purpose of avoiding tax penalties, or (ii) in promoting, marketing or recommending to another party, 

any partnership or other entity, investment plan, arrangement or other transaction addressed herein.


