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Question Answer

Q: Would gift cards as a wellness incentive be taxable?  

Are there other nontaxable incentives that could be given?

Q: If we had a voluntary participation in a  steps program.  

At the end of 12 weeks the "winner" got a $100 gift card.  

is that income to the winner and taxable

Q: Is the employer required to put any $ given as a reward 

for wellness on W-2 form?

Q: Would the fitness center membership reimbursement 

be taxable to the employee for whom it's paid?

A: Any incentive, other than a health plan related incentive, (i.e. a plan contribution credit or a waiver of 

a portion of the deductible for example) is taxable unless it is considered “de minimis” according to IRS 

guidelines.  In general an employer should consider almost any cash incentive or gift card as taxable 

income. The IRS definition of de minimis is very narrow.  Code §132(e) defines de minimis as “any 

property or service the value of which is (after taking into account the frequency with which similar 

fringes are provided by the employer to the employer's employees) so small as to make accounting for it 

unreasonable or administratively impracticable.” 

The IRS does not use a specific dollar amount as the threshold, determination is made on the basis of 

other factors:

    • First  the IRS would consider the total value of the items

    • Next, the IRS considers the frequency with which the items were provided

    • The IRS will also consider if the cost of tracking distribution on an employee-by-employee basis 

would exceed the nominal tax revenue generated, or whether the cost of accounting for the benefit might 

be greater than the cost of the benefit. 

Q: Affordability rule & tobacco related rates...any 

exceptions for Self Insured plans?

A: No - the impact of a wellness program on determination of plan affordability is the same for self-

funded and fully insured plans

Q: Are Wellness Programs mandatory? A: No - The ACA does not require employers to offer wellness programs.

Q: Is it legal to charge more for monthly premiums for 

tobacco users?  We incentify them to lower their rate to 

normal by participating in a smoking cessation program.

A: Yes a premium differential of up to 50% is allowed for tobacco related wellness programs as long as 

these programs comply with all of the HIPAA requirements of a bona fide wellness program.

Q: Can you give a reduction in a premium for achieving a 

"total score" on a HRA vs. rewarding for individual test, 

like total cholesterol, good blood pressure?  Is having 

yearly HRA's considered a "program"?

A: Yes wellness programs are often designed where incentives are tied to meeting a number of different 

requirements to obtaining a certain wellness score based on various elements of the program. Asking  

employees to complete an annual health risk assessment is a form of a wellness program, but if it is 

voluntary then it would be considered a participatory only program and the rules related to health 

contingent wellness programs would not apply.



Q: The employer/employee monthly premium is $1000 a 

month (employee pays $200.00 a month).  There is an 

incentive if the employee maintains or improves a health 

status (30%) and additional (20%) if they are a non-

smoker.  Can you run through the numbers of how that 

would look based on the current contribution strategy.

Beginning with plan years in 2014 a wellness program may have a plan cost incentive up to 30% of the 

premium for health contingent programs and 50% for tobacco related wellness programs. However 

combined health contingent and tobacco programs cannot have an incentive that exceed 50% of the 

premium. In this case if the employer charges employees who participate in both programs $200 per 

month to participate in the plan, here are examples of various compliance contribution structures

* Charge employees up to an additional $300/mo. (30% of the premium) if they fail to meet the 

conditions of a health contingent wellness program (Total employee contribution of $500/mo.) 

* Charge employees up to an additional $500/mo. (50% of the premium) if they fail to met the conditions 

of a tobacco related incentive program (Total employee contribution of $700/mo.)

* Charge employees up to an additional $500/mo. (50% of the premium) if they fail to met the conditions 

of a combined health contingent and tobacco related incentive program (Total employee contribution of 

$700/mo.) as long as the portion of the combined program related to health contingent factors does not 

exceed 30% of the premium.

Q: What if the employer offers to pay the 1st $12.50 of the 

monthly health club premium, but only if the EE is a .5 

FTE or above?

A: Simply paying for a health club membership is a participatory program and since it does not impact 

the cost for the employee to participate in the employer's health plans it would not be subject to health 

plan non-discrimination rules.

Q: Do HRA contributions for wellness have to be applied 

to HIPAA Maximum incentives?

A: Yes contributions to an HRA for  participation in health contingent wellness programs would count 

toward the maximum allowed incentive.

Q: Do we have to offer the Wellness Program to 

participants in our Retiree Health Plan?

A: No - there is no specific requirement that an employer must offer the same wellness program to 

retirees that is offered to active employees.

Q: Do wellness benefits need to be offered to COBRA 

participants?

A: No - there is no specific requirement that an employer must offer a wellness program to COBRA QBs 

(who are not also active employees) that is offered to active employees. .

Q: Is it permissible to have different levels of rewards for 

outcome-based, activity-based alternative, etc.  Or, does 

the reward have to be equivalent?

A: Rewards can vary for different elements of a wellness program as long as health plan related rewards 

for health contingent portions of the wellness program do not exceed the limits imposed by the HIPAA 

wellness rules.

Q: Is there a model notice published that can be used as 

a guidance for the Notice of Availability of Reasonable 

Alternative Standard?

A:  Model language was released by the regulatory agencies in conjunction with the final regulations that 

employers can use for this purpose: 

“Your health plan is committed to helping you achieve your best health. Rewards for participating in a 

wellness program are available to all employees. If you think you might be unable to meet a standard for 

a reward under this wellness program, you might qualify for an opportunity to earn the same reward by 

different means. Contact us at [insert contact information] and we will work with you (and, if you wish, 

with your doctor) to find a wellness program with the same reward that is right for you in light of your 

health status.”

Q: Our company pays 100% premium cost for all full-time 

employees and their legal dependents.  Will we be 

allowed to say we'll "pay 100% of medical premium cost 

based on cost for non-smokers" if the premiums for 

smokers and non-smokers differ? Thus, those employees 

who choose to smoke will have to pay the difference if any 

A: Yes this would be allowed as long as the additional amount charged to smokers does not exceed 

50% of the total applicable plan premium and the other requirements of a health contingent wellness 

program are met.



Q: Smoking cessation is excluded from our plan.  So, we 

can't offer incentives for this either way?

A: Smoking cessation programs do not need to be a covered benefit under a plan for an employer to 

create a tobacco related wellness incentive. If an employer offers a smoking cessation program as an 

alternative to certifying that an employee is tobacco free then the employer would need to pay the cost 

of the smoking cessation program for some who request an alternative method for earning the 

incentive.. However, this could be done outside the health plan benefits

Q: Some employers set up a dummy company and roll 

high risk/expense employees into that company and offer 

them a different benefit design than the parent or former 

company offers. Is this a loop hole or a form of 

discrimination. 

A: Health plan non-discrimination rules consider all entities under common control based on IRS Code 

§414 rules. Under these rules separate companies may need to be treated as a single company for non-

discrimination rule purposes, depending on ownership structure and other factors.  Any employer 

attempting to treat related companies as separate entities should seek legal or consulting advice on the 

details of the §414 rules.

Q: Will 5500s have to be filed for these programs? Are 

Wellness Programs a COBRA benefit?

A: Employers must also determine when their Wellness Program may be an ERISA Plan. The DOL has 

informally expressed the view that the framework provided in DOL Advisory Opinions addressing 

employee assistance programs (EAPs) would be appropriate in determining whether a particular 

wellness program is an ERISA plan.  The DOL guidance for EAPs makes it clear that if the plan provides 

or pays for medical care the plan should be considered a health plan.

Wellness programs often go beyond the mere promotion of good health to provide medical care 

including physical examinations, cholesterol screening, flu shots, nutrition counseling, and similar 

benefits.  It would be hard to argue that this type of plan is not subject to ERISA.  To the extent that a 

wellness program is subject to ERISA it would be subject to ERISA rules such as 5500 filing, COBRA, 

HIPAA Privacy and SPD requirements.  Essentially it would need to be treated by the employer as just 

another health plan offering with all of the requirements that go with that distinction.

Q: Can an employee's "outcomes-based" incentive be 

contingent upon a spouse also meeting the outcomes 

based measure?  meaning, if the spouse doesn't qualify, 

A: Yes employers are allowed to create wellness incentives that are contingent on a spouse's 

participation in wellness programs.

Q: Could an employer require a spouse and employee to 

sign the same tobacco affidavit saying they are non-

smokers or do those have to be separate?

A: The regulations do not specify the exact method an employer should use if they choose to have 

employees and/or spouses certify compliance with a non-smoking policy.
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