
Q&A from Assurex Global Webinar

"Section 125 Cafeteria Plans"

March 21, 2013

Question Answer

Q: Do you have to maintain a HDHP in order to have a  

H-FSA?

A: No, the requirement of participation in a HDHP for eligibiliity is for 

health savings account (HSA) participation only and is not required to 

participate in the H-FSA (medical flexible spending arrangement).Q: Was is the difference between a POP and a 

regular 125 plan?
A: A premium-only plan (POP) is the simplest form of cafeteria plan; it 

allows employees to save money by letting them pay for their share of 

insurance premiums with pre-tax dollars.  Regular 125 plans can be 
Q: Can owners of a company participate in the 125 

Cafeteria Plan?

Q: Simple Cafeteria Plan- Can all employees 

participate, including partners and owners?

A: Individuals must be employees to participate in the employer's 

cafeteria plan, so directors and owners can participate so long as they 

are also employees.  However, self-employed individuals, partners in a 

partnership, and more than 2% shareholders in an S-corporation are not 

eligible to participate.  These same participation requirements apply to Q: What's the definition of a high-deductible health 

plan?  

A: Technically, an HDHP is a health plan that meets the statutory 

requirements for an individaul to be able to make contributions to an HSA 

account.  It must have a minimum level of annual deductibles and a 

maximum out of pocket level. However, the term HDHP is often used 

generically simply to describe that a plan has a high deductible.

To be an HSA qualified HDHP the plan must meet the following:

For self-only HDHP: Qualifying HDHP coverage for an individual must 

have an annual deductible of at least $1,250 for 2013 before any 

reimbursement is made for eligible medical expenses (other than 

preventive care), and the sum of the plan's annual deductible and other 

annual out-of-pocket expenses (other than premiums) that the insured 

is required to pay, such as co-payments and co-insurance, cannot 

exceed $6,250 for 2013.

Q: Simple Cafeteria Plans: Employers < 100 

employees, is that employees working > 1,000 hours 

or all employees, including irregular part-timers?

A: In general, an “eligible employer” is one that employed an average of 

100 or fewer employees on business days during either of the two 

preceding years.  All employees with at least 1,000 hours of service 

during the preceding plan year (other than certain excludable employees 

as discussed below) must be eligible to participate in the plan (whether 

full-time or part-time). In addition, each employee who is eligible to 

participate must be able to elect any benefit available under the plan 

(subject to any terms and conditions that apply to all participants). 

However, employers may elect to exclude from the plan employees in 

one or more of the following categories:

• employees who have not attained age 21 (or a younger age selected by 

the employer) before the close of a plan year;

• employees who have less than one year of service with the employer (or 

a shorter period of service selected by the employer) as of any day during 

the plan year;

• employees covered by a collective bargaining agreement, if there is 

evidence that the benefits covered under the cafeteria plan were the 

subject of good faith bargaining between employee representatives and 

the employer; or

• certain nonresident aliens working outside the U.S.



Q: Does the Code permit a plan doc to return 

unclaimed money from a health FSA to the estate of a 

plan participant who died during the plan year?

A: No.  Any amounts not used to reimburse eligible expenses will be 

forfeited under the use-it-or-lose-it rule.

However, the deceased participant's executor or personal representative 

may submit claims for any expenses incurred prior to death (so long as 

they are submitted prior to the end of the run-off period).  In addition, 

COBRA is generally required to be offered to spouses and dependent 

children who lose health FSA coverage as a result of a qualifying event 

such as an employee's death.  Electing COBRA would allow these 

persons to be reimbursed for medical expenses incurred after the 

participant's death.  

Q: Our plan runs from August to July. Do we need to 

convert to a calendar year plan?

A: No, plan years are required to be 12 months, but are not required to 

correspond with the calendar year.

Q: Do employers have to offer COBRA to H-FSA? A: A health FSA must comply with COBRA and offer continuation rights 

to qualified beneficiaries who lose their health FSA coverage as a result 

of a qualifying event. However, there are two exceptions to this rule for 

health FSAs that meet certain requirements. First, COBRA does not need 

to be offered at all to qualified beneficiaries who have overspent their 

accounts as of the date of their qualifying events. Second, while COBRA 

must be offered to those who have underspent their accounts, it can be 

cut off at the end of the year in which the qualifying event occurs.

Q: If a cafeteria plan fails a non-discrimination testing, 

what happens? Does it affact all members under the 

plan or just the members/employees that got greater 

benefit than others lose tax advantage under the 

cafeteria plan?

A: It will affect only the 'highly compensated employees' and 'key 

employees';  it will not have an effect on the other participants in the plan.

If a plan is found to be discriminatory, the employer would need to: (i) 

determine the additional tax liability assumed by the highly compensated 

employees in whose favor the plan discriminated, and (ii) change the 

benefit, eligibility and/or contribution provisions of the benefit that resulted 

in a discriminatory result before the end of the plan year.  However, if 

corrections cannot be made to reduce the adverse impact before the plan 

year has ended, benefits for 'highly compensated employees' or 'key 

employees' that fail the nondiscrimination test may be included in gross 

income (they would have been nontaxable if the cafeteria plan benefits 

had passed the nondiscrimination tests). 

Q: Can employer use an HRA to reimburse individual 

premiums purchased via an exchange?  What if the 

plans are individual plans purchased via a private 

exchange?

A: The January 2013 DOL FAQs clarified that HRAs cannot be used to 

fund the purchase of individual health insurance policies on a tax free 

basis.  Individual policies purchased through an Exchange may not be 

funded on a pre-tax basis through a cafeteria plan either.  However, small 

employers that purchase small group coverage through an Exchange can 

allow employees’ contributions to be made on a pre-tax basis through the 

employer’s cafeteria plan.



Q: Can an employer use a premium only plan to 

reimburse employee's premiums who purchase 

individual coverage on the exchange?

A: Generally, premium-only plans (POP) are used to pay premiums for 

employer-sponsored plans pre-tax.  IRS Section 125 regulations permit 

employees who purchase individual health insurance policies to pay for 

that coverage with pre-tax salary reductions. To do so the employer must 

follow certain substantiation rules.

However, allowing employee to pay for indiviudal coverage pre-tax 

though a cafeteria plan raises a number of difficult complaince issues 

including COBRA, HIPAA, and ERISA obligations. Employers considering 

this option should seek the advise of a qualified advisor or legal counsel 

before moving forward. 

Q: Can employers take money that is in the FSA and 

transfer it to the HSA?

A: Typically, an individual is not allowed to participate in both the HSA 

and FSA at the same time (unless the the FSA is limited in scope).  

Funds contributed to an FSA may only be disbursed to reimburse 

qualified medical expenses and are forfeited at the end of the plan year 

(or grace period if adopted).  Such funds may not be transferred to an 

HSA.

Note: For a limited time (i.e., from December 20, 2006 to December 31, 

2011), unused health FSA amounts could be directly rolled over, tax-free, 

into HSAs if certain requirements were met.  This is no longer allowed.

Q: Can the forfeiture balance from an FSA be used to 

fund HRA claims?  My company has some forfeitures 

and we just implemented an HRA.  When an 

employee submits an HRA claim, can I use these FSA 

forfeitures to pay the HRA claim?

A: Once the plan year (along with the grace period and/or run-off period, 

as applicable) ends, the FSA funds are forfeited and cannot be used to 

reimburse an employee's expenses.

Q: Could an employer contribute $1000 of FSA and 

then employee contribute $2500?  This exceeds 

annual but heard allowed that employer contribution is 

exempt from limit.

A: The $2500 maximum for H-FSAs is for the employee salary reduction 

only and does not limit the employer contribution.  It would be fine for 

the employer to contribute money in addition to an election of the 

maximum $2500 by the employee (i.e. $2500 from employee salary + 

$200 employer contribution ($2700 total)).

It is important to keep in mind, however, that if the employer chooses 

to contribute more than $500, the plan could lose its ‘excepted benefit’ 

status, which could lead to a host of other potential compliance issues. 

Q: Regarding Grace Period:  Employee may not 

contribute to HSA if FSA funds are still available.  

Does that include the employer contribution (if offered 

by company)?  What happens if employer contributes 

before employee is 'eligible' to contribute?

A: No contributions may be made to an employee's HSA account by 

either the employee or the employer until the employee is HSA eligible.

Q: Does the grace period allow only reimbursement of 

charges incurred in the prior year or is the grace 

period allowing charges to be incurred into the new 

year?

A: If a grace period is formally adopted by the plan, participants may incur 

claims through the end of the grace period.



Q: If there is a 2.5 grace period and I have $600 

remaining at the end of the regular plan year.  When I 

start the new plan year with $2500, you said that 

would give me a higher amount availible for the next 

year. Isn't the $600 limited to prior year receipts?

A: No, the $600 may be used to reimburse any claims reimbursed up 

through the end of the grace period.  That is why there would technically 

be $3100 available through the end of the grace period ($2500 or 

whatever remains of the $2500 is available once the grace period 

expires).

Q: Would the adoption of a 2.5 month additional grace 

period on the H-FSA plan violate the rule that you 

cannot defer income/benefits from one tax year to 

another?

A: No, there is an exception for the grace period.

Q: Grace period must be requested and included in 

plan doc?

Q: What happens if the pre-tax deductions are not 

spent in calendar year?  What if employer doesn't 

explicitly allow first 2 1/2 months of next year for 

unexpended fund use?  Whether employer does or 

doesn't explicitly allow first 2 1/2 months and there's 

still unexpended funds at end?  

A: Yes, if the employer or plan administrator chooses to offer a grace 

period in addition to the 12-month plan year, it must be formally adopted 

and included in the plan document.  If the plan does not formally adopt a 

grace period allowing additional time to incur claims (up to 2 1/2 months 

allowed), then any leftover funds at the end of the 12-month plan year are 

forfeited.

Q: We have an FSA that goes from Jan 1 to March 

15, but employees can submit for payments until Apri 

15.  Can they change to an HSA plan on March 15 or 

April 15?

A: Claims may only be incurred January 1 to March 15 (plan year plus a 

grace period), even though such claims may be submitted for 

reimbursement through April 15.  Therefore, eligible employees may 

enroll in the HSA plan as of March 16 when claims can no longer be 

incurred.  

In addition, keep in mind that if all FSA funds are used by December 31 

(prior to the start of the grace period), such eligible employee may enroll 

in the HSA plan as of January 1.  However, if any funds remain in the 

FSA as of December 31, the employee must wait until the grace period 

expires.

Q: If employee experiences change of income from 

spouse and can no longer afford medical plan, do they 

HAVE to stay on plan?

A: Typically, the employee can drop medical coverage at any time; 

however, the cafeteria plan generally only allows pre-tax election changes 

mid-plan year if there is a permissible 'change in status' under section 

125 rules.  Although the group plan (carrier) generally will allow the 

change and no longer require the premium to be paid, the pre-tax 

election (employee portion of the premium) through the section 125 

cafeteria plan cannot be changed and would be forfeited, unless the plan 

allows the mid-year change for a permissible ‘change of status’.  A 

change in a spouses income would not permit an employee to make an 

election change under section 125 rules.

Q: Employee's coverage under her employer plan 

increased significantly, so the employee wants to 

terminate coverage and enroll in spouse's employer 

plan.  Is this mid-year change allowed?

A: It depends - section 125 rules will allow a mid-year change in pre-tax 

elections for a significant cost change.  For a significant cost increase, 

the employee will be allowed to drop coverage only if alternative similar 

coverage is not available.  Keep in mind, even if the rules allow for the 

change, plans are not required to allow the change; the employee must 

also check with both the employer and spouse's employer plan 

documents to make sure that both plans allow for mid-year election 

changes.

Q: Are you able to define "significant" cost change?  A: Unfortunately, the regulations provide little guidance as to when a cost 

change will be significant.  Consequently, plan sponsors will need to 

make the “significant vs. insignificant” determination based upon all the 

facts and circumstances, including the dollar amount or percentage of 

cost increase.



Q: If you have immediate eligibility on medical benefits 

wherein employees are effective their first date of 

employment but they often don't make a decision on 

their benefits for  a week or two, can you deduct the 

contribution for that first pay period or two post tax 

versus pre tax? So that the company receives the 

employee's portion of the premium.

A: The 2007 IRS proposed regulations include a special rule allowing for 

retroactive coverage (up to 30 days) for new hires. Under this rule, a 

cafeteria plan may give new employees a window of up to 30 days after 

their hire date to make elections. Elections made during this window can 

be effective as of the employee's hire date (i.e., on a retroactive basis).

Q: We have medical, dental and life insurance plans, 

as well as medical and dependant care FSAs under 

our cafeteria plan.  Do we need to have two seperate 

sets of plan documents and SPD for just the cafeteria 

plan and one set for ERISA compliance? 

A: One cafeteria plan doceument can be used to cover all the cafetria 

plan elements.

Q: Am I supposed to have a cafeteria plan document 

and also a welfare plan document?  I have been told 

they are not the same thing.

A: A Section 125 cafeteria plan doument and a health and welfare plan 

document and SPD are separate things with different requirements.

Q: Do all companies, even those with less than 50 

employees, need to have a written plan?

A: Yes, all employers with a cafeteria plan are required to have a written 

plan document that is formally approved and established prior to the start 

of the plan year.

Q: Some ministers are exempt from fed tax 

withholding. Are they eligible to participate in the 

cafeteria plan?

A: If a minister is an employee of the organization, the minister is eligible 

to participate in a cafeteria plan.
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