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In response to the COVID-19 pandemic, many states have adopted legislation 
or regulations requiring fully-insured health carriers and health plans 
maintained by the state government or a political subdivision of the state to 
provide coverage for treatment of novel coronavirus, including medical care 
and prescription drugs, without cost-sharing. Such coverage enhancements 
are optional for self-insured health plans maintained by private employers 
(who are subject to ERISA rather than state mandates). Stop loss carriers and 
TPAs may also offer self-funded sponsors the same opportunity to amend their 
plans at this time. Many health plans, whether fully-insured or self-funded, 
are also allowing limited mid-year enrollment opportunities for individuals who 
previously waived coverage.

Plan sponsors adopting these coverage enhancements have asked whether 
such changes to an employer’s group health plan would permit employees 
electing new coverage to contribute their share of the premium cost on a 
pre-tax basis under the employer’s cafeteria plan. Our answer, at this point, 
is “maybe.”

Under the cafeteria plan election rules, an employee’s pre-tax election is 
generally irrevocable for the entire plan year. Mid-year changes to pre-tax 
elections are allowed only when the employee experiences a status change 
event consistent with any new mid-year election. Based solely on the fact 
that major medical plans will permit an open enrollment opportunity mid-
year for eligible individuals who previously waived group health coverage, 
we do not believe current HIPAA special enrollment or status change rules 
would override existing irrevocable election rules and permit a change to an 
employee’s pre-tax election. 

However, if the group health plan is amended to eliminate employee cost-
sharing for treatment of COVID-19, the plan sponsor (employer) may view 
this as an improvement of a benefits package, which could potentially permit 
pre-tax election changes under the Section 125 status change rules. Note, 
however, that any election change under the group health plan would NOT be 
a status change for purposes of the employee’s health FSA. Under Internal 
Revenue Code §1.125-4 (the permitted election change rules):

“(iii) Addition or improvement of a benefit package option. If a plan adds a new 
benefit package option or other coverage option, or if coverage under an existing 
benefit package option or other coverage option is significantly improved during a 
period of coverage, the cafeteria plan may permit eligible employees (whether or not 
they have previously made an election under the cafeteria plan or have previously 
elected the benefit package option) to revoke their election under the cafeteria plan 
and, in lieu thereof, to make an election on a prospective basis for coverage under 
the new or improved benefit package option.”



Please be advised that any and all information, comments, analysis, 
and/or recommendations set forth above relative to the possible 
impact of COVID-19 on potential insurance coverage or other policy 
implications are intended solely for informational purposes and should 
not be relied upon as legal advice. As an insurance broker, we have 
no authority to make coverage decisions as that ability rests solely 
with the issuing carrier. Therefore, all claims should be submitted to 
the carrier for evaluation. The positions expressed herein are opinions 
only and are not to be construed as any form of guarantee or warranty. 
Finally, given the extremely dynamic and rapidly evolving COVID-19 
situation, comments above do not take into account any applicable 
pending or future legislation introduced with the intent to override, 
alter or amend current policy language.

The Code does not specifically define what a 
“significant” improvement is. Absent further guidance 
from the Internal Revenue Service there is some 
question as to whether reducing or eliminating 
employee cost share for treatment of only one specified 
health condition is a significant enough improvement 
to permit a mid-year election change. Examples in the 
§125 status change regulations contemplate an across-
the-board reduction in copayments and deductibles:

“(i) A calendar year cafeteria plan is maintained pursuant 
to a collective bargaining agreement for the benefit 
of Employer M’s employees. The cafeteria plan offers 
various benefits, including indemnity health insurance 
and a health FSA. As a result of mid-year negotiations, 
premiums for the indemnity health insurance are reduced 
in the middle of the year, insurance copayments for office 
visits are reduced under the indemnity plan by an amount 
which constitutes a significant benefit improvement, and 
an HMO option is added.

(ii) Under these facts, the reduction in health insurance 
premiums is a reduction in cost. Accordingly, under 
paragraph (f)(2)(i) of this section, the cafeteria plan may 
automatically decrease the amount of salary reduction 
contributions of affected participants by an amount that 
corresponds to the premium change. However, the plan 
may not permit employees to change their health FSA 
elections to reflect the mid-year change in copayments 
under the indemnity plan.

(iii) Also, the decrease in copayments is a significant 
benefit improvement and the addition of the HMO option 
is an addition of a benefit package option. Accordingly, 
under paragraph (f)(3)(ii) of this section, the cafeteria 
plan may permit eligible employees to make an election 
change to elect the indemnity plan or the new HMO 
option. However, the plan may not permit employees to 
change their health FSA elections to reflect differences in 
copayments under the HMO option.”

What this means is that employers can treat an 
improvement as significant so long as there is a 
reasonable, good faith basis for claiming the change 
being made to the plan significantly improves the 
coverage/benefits provided under the plan or coverage 
option, and it is clear the change is not a subterfuge 
for getting around the irrevocable election rule. If 
the only change being made to the plan is that cost-
sharing for the diagnostic testing of COVID-19 is being 

HAYS COMPANIES COVID-19 UPDATE  | 2

waived, we think it is a closer call and may depend 
on the facts and circumstances (i.e., what would 
participants be required to pay for COVID-19 testing 
under the prior terms of the plan).

Plan sponsors who wish to apply a conservative 
approach do have the option to allow for plan entry on 
a post-tax basis. However, for those employers that do 
not currently allow for post-tax payment of benefits, this 
could be administratively burdensome.

There might be a smidgeon of clarity on the horizon, 
though, in the form of proposed legislation introduced 
in the Senate but not yet enacted. The Senate’s Care for 
COVID-19 Act (S. 3442) introduced March 11, 2020, 
would amend the Public Health Services Act to require 
coverage for group health plans to cover diagnostic 
services, supportive care, vaccines and inpatient and 
outpatient hospital and physician services for treatment 
of COVID-19. The Bill also provides for a special 
enrollment period for individuals who have received a 
positive or presumptive positive diagnosis for COVID-19, 
which would be applicable to both group health plans 
and individual plans on the Marketplace (Exchange). 
What the proposed legislation fails to address, however, 
is the coverage change question for individuals who 
have not been diagnosed with COVID-19.

Hopefully, we will either see further legislative action 
or regulatory (IRS) guidance that will resolve the 
issue once and for all. In the interim, plan sponsors 
considering permitting pre-tax salary reduction election 
changes based on the coverage change should first 
consult with their legal or tax advisor.


