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Subject: Your request for clarification on producers of remanufactured
products and their obligations under Directive 2012/19/EU on waste 
electrical and electronic equipment (WEEE Directive).

Dear Ms Rodriguez Martinez,

Thank you for your e-mail asking for clarification in relation to remanufactured products 
and in particular whether remanufactured/refilled cartridges are new products put in the 
EU Market or not and the obligations of producers of such products.

As mentioned during the meeting we had at our premises on 28 June 2017, the BLUE 
GUIDE1 on the implementation of EU product rules (2016) provides some guidance on 
this issue.

In particular, please note the following references:

• In paragraph 1.4 of the BLUE GUIDE is stated that "A producer is either a 
manufacturer of a finished product or a component part of a finished product, 
producer of any raw material, or any person who presents himself as a manufacturer 
(for example by affixing a trademark)."

• In paragraph 2.1. of the BLUE GUIDE is stated that "In any case, a modified product 
sold under the name or trademark of a natural or lesal person different from the
original manufacturer, should be considered as new and subject to Union 
harmonisation legislation. The person who carries out important changes to the 
product carries the responsibility for verifying whether or not it should be considered 
as a new product in relation to the relevant Union harmonisation legislation. If the 
yroduct is to be considered as new, this person becomes the manufacturer with the
corresponding obligations. Furthermore, in the case the conclusion is that it is a new 
product, the product has to undergo a full conformity assessment before it is made

1 http://ec.euroDa.eu/DocsRoo.m/dQcumem.s/18027/
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available on the market. However, the technical documentation has to be updated in 
as much as the modification has an impact on the requirements of the applicable 
legislation. It is not necessary to repeat tests and produce new documentation in 
relation to aspects not impacted by the modification, as long as the manufacturer has 
copies (or access to copies) of the original test reports for the unchanged aspects. It 
is up to the natural or legal person who carries out changes or has changes carried 
out to the product to demonstrate that not all elements of the technical documentation 
need to be updated. Products which have been repaired or exchansed (for example 
followins a defect), without chansim the orisinal performance, purpose or type, are
not to be considered as new products according to Union harmonisation legislation. 
Thus, such products do not need to undergo conformity assessment again, whether or 
not the original product was placed on the market before or after the legislation 
entered into force. This applies even if the product has been temporarily exported to 
a third county for the repair operations. Such repair operations are often carried out 
by replacing a defective or worn item by a spare part, which is either identical, or at 
least similar, to the original part (for example modifications may have taken place 
due to technical progress, or discontinued production of the old part), by exchanging 
cards, components, sub-assemblies or even entire identical units. If the original 
performance of a product is modified (within the intended use, range of performance 
and maintenance originally conceived at the design stage) because the spare-parts 
used for its repair perform better due to technical progress, this product is not to be 
considered as new according to Union harmonisation legislation. Thus, maintenance 
operations are basically excluded from the scope of the Union harmonisation 
legislation. However, at the design stage of the product the intended use and 
maintenance must be taken into account.

• In paragraph 3.1. of the BLUE GUIDE is stated that "The manufacturer is any 
natural or legal person who is responsible for designing or manufacturing a product 
and places it on the market under his own name or trademark . The definition 
contains two cumulative conditions: the person has to manufacture (or have a 
product manufactured) and to market the product under his own name or trademark. 
So, if the product is marketed under another person's name or trademark, this person 
will be considered as the manufacturer. The responsibilities of the manufacturer 
apply also to any natural or legal person who assembles, packs, processes or labels 
ready-made products and places them on the market under his own name or 
trademark. Further, the responsibility of the manufacturer is placed on any person 
who changes the intended use of a product in such a way that different essential or 
other legal requirements will become applicable, or substantially modifies or re­
builds a product (thus creating a new product), with a view to placing it on the 
market or for putting it into service, in those cases where the Union harmonisation 
legislation applicable to the product includes putting into service in its scope ....

Finally, if an imvorter or distributor modifies a product to the extent that the 
compliance with the applicable requirements may be affected or supplies it under his 
name or trademark, then he is to be considered the manufacturer and must undertake 
all the obligations incumbent on the manufacturer (116). Accordingly, he must 
ensure that the product complies with the applicable Union harmonisation legislation 
and that the appropriate conformity assessment procedure has been carried out”.
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On this basis, when remanufacturers of printer cartridges put on the market refilled/ 
remanufactured cartridges under their own trademark, and these cartridges meet the 
definition of electrical and electronic equipment (EEE) set out in Article 3(1 )(a) of the 
WEEE Directive, then these remanufactures should be considered as producers of EEE 
and should have the same obligations as all the other producers of EEE, including 
registration, reporting, financing the take-back of waste from the EEE they place on the 
market when this comes to the end of its life.

Please note that all our remarks only reflect the opinion of the Commission services and 
are not legally binding. A binding legal interpretation of EU legislation can only be 
provided by the Court of Justice of the European Union. The above remarks are without 
prejudice to the position the Commission might take should the issue arise in a procedure 
before the Court of Justice.

Yours sincerely,

Sarah Nelen 
Head of Unit

C.C.: B. Lorz, M. Banti
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