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By James W. Kaiser, CPA, BBD, LLP*

Surprise!  What You May Not Know About Recent Changes 
to the Professional Standards for Accountants Governing 
Surprise Examination Engagements under the Custody Rule 

Amendments to Rule 206(4)-2 of the 
Investment Advisers Act of 1940, the 
Custody Rule, adopted in 2010, were de-
signed to provide expanded safeguards 
for clients of investment advisers. Among 
these amendments to the Custody Rule 
is a provision that requires advisers to 
undergo annual surprise examinations 
when they are deemed to have custody 
of client funds or securities.

Despite many years of implementa-
tion, the amendments, including the 
surprise exam requirement, continue to 
raise questions and cause confusion for 
investment advisers. Advisers also may 
not be aware of recent changes to the 
professional standards for accountants 
governing surprise examination engage-
ments as a result of the American In-
stitute of Certified Public Accountants’ 
(“AICPA”) adoption of Statement on 
Standards for Attestation Engagements 
No. 18 (“SSAE 18”).

Is Your Accounting Firm Both 
Registered With, and Subject To 
Regular Inspection By, The Public 
Company Accounting Oversight 
Board? In Certain Situations, That’s 
the Question.

The Custody Rule provision that re-
quires annual surprise examinations 
states that they must be conducted 
by an independent public accountant. 
If the adviser or a related party of the 
adviser is maintaining client assets as 
a qualified custodian, the independent 
public accountant must be both reg-

istered with, and subject to regular inspection by, the 
Public Company Accounting Oversight Board (“PCAOB”). 
When the adviser or a related person is acting as a quali-
fied custodian, the adviser also must undergo an internal 
control examination, which must be conducted by an in-
dependent public accountant both registered with, and 
subject to regular examination by, the PCAOB.

Additionally, the 2010 amendments to the Custody 
Rule allowed for an exception from the surprise examina-
tion requirement for advisers to pooled investment vehi-
cles, as long as the pooled investment vehicle is audited 
by an independent public accountant both registered 
with, and subject to regular inspection by, the PCAOB. 

The adviser also is required to distribute the audited fi-
nancial statements of the pooled investment vehicle to its 
investors. Advisers to pooled investment vehicles relying 
on the audit exception to satisfy the Custody Rule must 
use an auditor regularly receiving PCAOB inspections. 
The sphere of accounting firms offering audit services 
for private funds is vast, but not all of those firms are 
regularly inspected by the PCAOB.

With this reasonable and prudent requirement for ad-
visers in these particular situations, the SEC rightly con-
cludes that firms registered with and regularly inspected 
by the PCAOB focus more substantially on audit quality 
than firms not subject to the rigor of regular PCAOB review.

PCAOB auditing standards are more stringent than 
Generally Accepted Auditing Standards. For example:

• The standards require a second partner, referred to as 
the engagement quality reviewer, to perform a quality 
review of the working papers and financial statements.

• There are enhanced independence requirements 
aimed at ensuring the independence and objectivity of 
the audit team.

• More rigorous audit documentation standards lead to 
more thorough, complete, and timely secured working 
papers for each audit engagement. 
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“Despite the clarity 
in the language 
detailing this 
requirement [that 
PCAOB firms be 
registered and 
inspected], this 
aspect of the rule 
appears to have 
caused confusion 
among some 
advisers and 
accounting firms.” 
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“The SEC rightly concludes 
that firms registered with and 
regularly inspected by the 
PCAOB focus more substantially 
on audit quality than firms not 
subject to the rigor of regular 
PCAOB review.”

PCAOB registered and inspected 
firms must implement policies and pro-
cedures to comply with these standards, 
and firms generally adopt policies on a 
firm-wide basis. It is reasonable to ex-
pect, as the SEC has concluded, that 
these polices are followed for all en-
gagements, not just engagements per-
formed for public issuers.

While the comment period for these 
Custody Rule amendments produced a 
fair amount of agreement with this re-
quirement, it also was met with some 
dissent. Commenters argued that 
PCAOB inspections cover audits of pub-
lic issuers only, which would not include 
a surprise examination required by 
Rule 206(4)-2. Others noted the rela-
tive paucity of auditors registered with 
and regularly inspected by the PCAOB 
in some locations, particularly in cer-
tain foreign jurisdictions. Nevertheless, 
the SEC upheld the requirement in the 
final rule, citing their belief that PCAOB 
inspection confers benefits to a firm’s 
engagements beyond public company 
audits, and that this focus on quality su-
persedes the noted concerns.

Despite the clarity in the language 
detailing this requirement, this aspect of 
the rule appears to have caused confu-
sion among some advisers and account-
ing firms. To comply with Rule 206(4)-2, 
the independent public accountant con-
ducting the surprise examination, inter-
nal control examination, or audit of a 
pooled investment vehicle, in the scenar-
ios detailed above, must be both regis-
tered with, and subject to regular inspec-
tion by, the PCAOB. The words “both” and 
“regular” are the issue. If an accounting 
firm is registered with the PCAOB, but not 
subject to regular inspection, then the 
firm is not eligible to conduct these par-
ticular engagements, as the requirement 
is currently detailed in the Rule.

What does it mean to be both regis-
tered with, and regularly inspected by, the 
PCAOB? An independent public accoun-
tant must have provided audit services 
for at least one public issuer during any 
of the last three prior calendar years to 
be both registered with, and regularly in-

spected by, the PCAOB. Accounting firms 
with less than 100 issuer clients are in-
spected every three years, and firms with 
100 or more issuer clients undergo an-
nual inspections. Any accounting firm 
can register with the PCAOB, but without 
issuer clients, there will be no inspection. 
Thus, independent public accountants 
not subject to regular PCAOB inspection 
will not meet the surprise exam require-
ments of Rule 206(4)-2, again in the sce-
narios detailed above. 

Additionally, we believe that inde-
pendent public accountants that are 
inspected by the PCAOB only because 
they provide audit services for securities 
broker-dealers will not satisfy the require-
ments of Rule 206(4)-2 in the situations 
described above. While broker-dealer 
audits are currently under the purview 
of the PCAOB, broker-dealers are not is-
suers. Examinations of broker-dealer 
audits are conducted separately from 
regular PCAOB inspection, and examina-
tion reports for broker-dealer audits are 
not part of regular inspection reports, 
nor are they publicly available. While the 
PCAOB is currently contemplating mov-
ing to a regular inspection process for 
broker-dealers, that movement has not 
yet happened. The public availability of 
inspection reports is important evidence 
in determining an accounting firm’s com-
mitment to audit quality. With no data to 
support the assertion of audit quality, the 
knowledge that an accounting firm con-
ducts audits of broker-dealers would not 
necessarily confer the same confidence 
one would have in an auditor of public 
issuers with readily available, regular in-
spection reports. 

Bottom Line: If required to undergo 
a surprise examination under Rule 
206(4)-2, and you or a related party 
is acting as qualified custodian, or if 
in compliance with the Rule due to 
the pooled investment vehicle audit 
exception, advisers should review their 
current provider carefully and ask the 
following questions:

• Does the independent public 
accountant currently audit issuer 
clients?

• How many issuers does the firm 
audit?

• Is the firm regularly inspected by 
the PCAOB? When was the firm’s 
last PCAOB inspection?

• What were the results of the 
inspection?

SSAE 18 Now Requires a Deeper 
Dive Into the Risk of Material 
Noncompliance

Surprise examination engagements 
performed pursuant to the Custody Rule 
are considered compliance examination 
engagements performed in accordance 
with the professional attestation stan-
dards established by the AICPA. These 
standards govern a wide variety of en-
gagements in which an independent 
public accountant “attests” on a sub-
ject matter based upon certain criteria. 
Through these types of engagements, 
the independent public accountant can 
report either directly on an adviser’s 
compliance with, or on an adviser’s as-
sertion of compliance with, both para-
graph (a)(1) of Rule 206(4)-2(a) and 
Rule 204-2(b).

In order to be able to report on com-
pliance with the Custody Rule, the ac-
counting firm generally must verify that 
client funds deemed to be under cus-
tody of the adviser are held by a quali-
fied custodian in a separate account 
for each client (paragraph (a)(1) of Rule 
206(4)-2) as of the surprise examination 
date and that the adviser maintained the 
necessary books and records during the  
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examination period (Rule 204-2(b)).
The books and records required to be 

maintained for each client account under 
custody in accordance with Rule 204-2(b) 
includes, among other requirements, 
that a separate journal or other record 
be maintained showing all purchases, 
sales, receipts, and deliveries of securi-
ties as well as all other debits and credits 
to such accounts. However, Rule 204-
2(h) indicates that records maintained by 
a broker-dealer in compliance with Rule 
17a-3 and 17a-4 under the Securities 
Exchange Act of 1934 can be deemed 
to satisfy the requirements of Rule  
204-2(b), provided that they are sub-
stantially the same types of records as 
required by Rule 204-2(b). Accordingly, 
advisers should consider the cost and 
benefits of maintaining books and re-
cords separate from that of the qualified 
custodian as well as whether the custo-
dian’s records satisfy the adviser’s com-
pliance requirements of Rule 204-2(b).

During the course of a surprise exam-
ination engagement, the independent 
public accountant will typically confirm 
the existence of each of the adviser’s 
client’s assets directly with the qualified 
custodian holding such assets. In addi-
tion, the accountant will confirm, directly 
with the adviser’s clients, the cash and 
security positions held as of the exami-
nation date as well as the activity within 

each account during the examination 
period (the date of the prior examination 
date through the current examination 
date). These procedures can be per-
formed for either all or a sample of cli-
ent accounts under custody based upon 
the judgement of the accountant. While 
these are generally the two primary pro-
cedures performed by the accountant, 
the professional attestation standards 
require certain additional procedures 
for all examination engagements. Such 
procedures were recently expanded 
with the adoption of the Statement on 
Standards for Attestation Engagements 
No. 18 (“SSAE 18”) by the AICPA. These 
standards became effective for all attes-
tation engagement reports issued by an 
accountant on or after May 1, 2017.

Among other changes, the adoption 
of SSAE 18 expanded the accountant’s 
requirement to perform certain risk as-
sessment procedures in order to de-
termine the risk of “material misstate-
ment” or, in the case of a compliance 
examination engagement, the risk of 
“material noncompliance.” With respect 
to surprise examination engagements 
performed pursuant to Rule 206(4)-
2(a), the accountant should perform in-
quiries of management regarding their 
operations to determine if there is a 
heightened risk of material noncompli-
ance with the provisions of the Custody 

Rule that the accountant is reporting 
upon. Such inquiries may include, but 
are not limited to, how an adviser de-
termined which accounts were deemed 
to be under custody as well as how the 
adviser records and reconciles its books 
and records with the custodian’s books 
and records. While such inquiries may 
result in the adviser modifying its list 
of client accounts within the scope of 
the examination engagement, it is ulti-
mately the adviser’s responsibility to de-
termine which accounts are deemed to 
be under custody, and the accountant’s 
report will include certain language indi-
cating as such.

Bottom Line: Advisers can expect 
additional inquiries from their provider 
as a result of the adoption of SSAE 18, 
but the most significant aspects of the 
engagement will still revolve around di-
rect confirmation by the independent 
public accountant with the adviser’s 
clients and custodians.

*James W. Kaiser, CPA, is BBD’s 
managing partner and a partner with 
BBD’s Investment Management Group. 
He can be reached at jkaiser@bbdcpa.
com or (215) 419-5716. BBD, LLP is a 
nationally recognized, PCAOB-registered 
firm of Certified Public Accountants lo-
cated in Philadelphia, Pennsylvania. 

The following selected compliance dates are 
listed as a reminder for IAA Newsletter readers. 
For questions or more information, please contact 
the IAA legal staff.

August 14: Institutional investment managers that exercise 
investment discretion over $100 million or more in Section 
13(f) securities must file Form 13F (45 days after the 
quarter ended June 30).

August 14: NFA-member CTAs must file NFA Form PR for 
the quarter ended June 30.

August 29: Large hedge fund advisers (with at least $1.5 
billion RAUM attributable to hedge funds) must file Form PF 
for the quarter ended June 30.*

UPCOMING
COMPLIANCE DATES

August 29: Large CPOs must file Form CPO-PQR for the 
quarter ended June 30.

August 29: NFA-member CPOs must file NFA Form PQR (or 
file CFTC Form CPO-PQR if a “large filer”) for the quarter ended 
June 30.

*This deadline applies to advisers with a December 31 fiscal 
year-end.
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